in

We moeten ons resoluut verzetten tegen haat, zegt Merkel in toespraak op Bevrijdingsdag

De Duitse kanselier Angela Merkel heeft dit jaar de 5 mei-toespraak gehouden, die traditioneel het startschot vormt voor de viering van Bevrijdingsdag.

In haar toespraak via een videoverbinding vanuit Berlijn zei Merkel dankbaar te zijn voor de uitnodiging om de toespraak te houden, die volgens haar een “bijzonder teken van de vriendschap tussen Nederland en Duitsland” is.

In haar toespraak richtte Merkel zich rechtstreeks tot de overlevenden van de vernietigingskampen en sprak ze over Anne Frank, waarbij ze het ‘onmetelijke lijden beschreef dat mensen hebben moeten doorstaan’.

Niets kan de lege plek vullen die is achtergelaten door de mensen die zijn vermoord’, zei ze. Niets kan het verlies en de pijn van de overlevenden wegnemen…

Het levend houden van de herinnering is de eeuwige verantwoordelijkheid van Duitsland. Het thema van vrijheid, zei ze, kan vandaag niet worden bekeken zonder te kijken naar de gevolgen van de coronavirus pandemie.

Om deze bedreiging het hoofd te bieden en onze vrijheden weer onbelemmerd te kunnen genieten, kunnen we bouwen op een solide basis: op Europese solidariteit als resultaat van een uniek proces van verzoening en eenwording”, zei zij.

Wij Duitsers, zo vervolgde zij, zullen nooit vergeten dat Nederland ons na de Tweede Wereldoorlog de hand heeft gereikt om verzoening mogelijk te maken.

Ook vandaag worden de Europeanen opgeroepen om hun waarden te verdedigen, zei ze. De recente terroristische aanslagen “herinneren ons eraan dat wij ons als burgers resoluut moeten verzetten tegen elke vorm van antisemitisme en racisme en tegen elke vorm van haat en vijandigheid jegens bepaalde groepen”.

Onze twee landen werken nauw samen als Europeanen en goede buren en we hebben samen crises overwonnen en successen behaald,’ zei ze.

Maar we zullen nooit vergeten dat we het verleden niet ongedaan kunnen maken. Lees de volledige toespraak in het Nederlands Ondanks de pandemie werd de vrijheidsvlam zoals gebruikelijk ontstoken in Wageningen en zijn er ceremoniële vlammen in alle 12 Nederlandse provincies.

Online concerten vervangen de traditionele festivals en andere evenementen. Mensen worden ook opgeroepen om een speciale ‘vrijheidssoep’ te maken op basis van seizoensgroenten met kerriepoeder en kokosmelk, en die te delen met hun buren.

Oorlogsverhalen: Nederland en de Tweede Wereldoorlog In plaats van het drijvende concert op de Amstel is er ’s avonds een meer ingetogen evenement in de foyer van theater Carré, dat live wordt uitgezonden op NPO1.

ING boekt over eerste kwartaal winst van €1 mrd, mede dankzij lagere risicokosten

Particuliere ondernemingen stappen naar de rechter over subsidies nachttrein naar Wenen