in

VVD zet door met Mark Rutte, ambtenaren zeggen dat hij volledige steun heeft

De VVD gaat door met Mark Rutte als leider en hij heeft de volledige steun van de partij, hebben hoge partijfunctionarissen zaterdag gezegd.

Dit nadat ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers had gezegd dat zijn partij niet in een coalitie met de VVD zou stappen als Rutte premier zou blijven, naar aanleiding van wat Segers zei, zijn ‘problematische’ manier van omgaan met de waarheid.

Rutte staat in het middelpunt van een politieke storm omdat hij regeringscriticus en CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt een ‘baan elders’ zou hebben gesuggereerd.

Rutte ontkende eerst de opmerkingen te hebben gemaakt tijdens vroege kabinetsonderhandelingen, maar moest later toegeven dat hij dat wel had gedaan.

VVD-voorzitter Christianne van der Wal en fractievoorzitter Sophie Hermans zeiden dat Rutte ‘de man is die Nederland in een periode van 10 jaar door verschillende grote crises heeft geloodst’.

Er zijn fouten gemaakt, zeiden ze. ‘Maar waar het om gaat is dat de intenties goed waren. En dat er lessen worden geleerd.

Dat geldt voor onze partij en in de eerste plaats voor Mark Rutte zelf.’ De volgende fase in de kabinetsformatie is aan het parlement, zeiden Van der Wal en Hermans.

De Kamerleden zullen naar verwachting dinsdag iemand aanwijzen om een nieuwe gespreksronde te beginnen om mogelijke coalities te beoordelen.

De Kamerleden stemden vorige week om de rol te geven aan iemand die alom respect afdwingt en niet te nauw verbonden is met het parlement.

Ook Rutte zegt dat hij niet van plan is af te treden. De gebeurtenissen van de afgelopen dagen hebben hem niet ‘onberoerd’ gelaten, zei Rutte. ‘Maar ik ben bereid om vechtend naar buiten te treden’.

VVD blijft Mark Rutte steunen maar coalitieopties zijn beperkt

Vuurdoop voor nieuwe parlementsleden: debat over Omtzigtgate-memo die coalitiebesprekingen stopzette