in

VVD blijft Mark Rutte steunen maar coalitieopties zijn beperkt

Een aantal prominente VVD’ers heeft publiekelijk hun steun betuigd aan de geplaagde demissionaire premier Mark Rutte, die in Den Haag in een steeds groter isolement is geraakt nadat hij was ‘vergeten’ dat hij had voorgesteld een kritisch Kamerlid naar een ‘nieuwe rol’ te verplaatsen.

Oud-ministers in door Rutte geleide regeringen, onder wie Henk Kamp, Annemarie Jorritsma en Fred Teeven, hebben allen publiekelijk hun steun betuigd aan de premier en er is niemand binnen de partij die openlijk twijfelt aan zijn leiderschap, meldde de NRC.

Zij wijzen er immers op dat de VVD de verkiezingen won met 34 zetels en ‘een leider die zijn partij weer de grootste heeft gemaakt, dump je niet’, aldus de NRC.

‘Ik heb het gevoel dat deze spelletjes in Den Haag de stabiliteit van Nederland schaden’, zei het Groningse raadslid David Jan Meijer.

‘Het CDA en D66 hebben hun onderhandelingspositie versterkt. Gefeliciteerd. Maar nu moet het land weer bestuurd worden, en dat kan alleen Rutte.

‘ Rutte zelf heeft gesproken over zijn vastberadenheid om door te gaan. ‘Het lijkt erop dat Rutte snel hersteld is van het marathondebat van donderdag’, aldus de NRC.

Storm in een glas: Nederlanders zijn niet goed in politieke schandalen Het besluit van Gert-Jan Segers, leider van de kleine coalitiepartij ChristenUnie, om niet toe te treden tot een nieuwe VVD-coalitie onder leiding van Rutte, heeft het proces van het samenstellen van een nieuwe coalitie echter bemoeilijkt.

De partijleiders bespreken dinsdag met Kamervoorzitster Khadija Arib hoe het verder moet. Waarschijnlijk kiezen ze dan ook een informateur om de partijen te polsen en een voorzichtige coalitie voor te stellen.

D66 Veel hangt af van de positie van D66, dat nu de op een na grootste partij in het parlement is. D66-leider Sigrid Kaag heeft aangegeven genoeg te hebben van Rutte, maar heeft niet definitief gezegd dat ze niet met hem zal samenwerken.

Een coalitie zonder de VVD en onder leiding van Kaag zou echter minstens zeven partijen nodig hebben om een meerderheid te vormen en lijkt dus een kansloze onderneming.

Ook het idee van een minderheidskabinet is geopperd. ‘In de huidige situatie is het misschien onmogelijk om een meerderheid samen te stellen’, zei de Leidse hoogleraar Wim Voermans tegen de Volkskrant.

‘Dan is een minderheidskabinet technisch gezien een mogelijkheid, misschien zelfs noodzakelijk. Maar de kans dat zo’n coalitie het vier jaar volhoudt, is erg klein.

‘ Voormalig VVD-Kamerlid Ton Elias zei tegen een tv-talkshow dat het nog onduidelijk is of de andere grote partijen echt niet meer met Rutte willen samenwerken.

‘Ze nemen hun posities in en proberen er zo veel mogelijk uit te halen’, zei hij. ‘Uiteindelijk wordt het een kabinet van VVD, D66 en CDA, met een andere partij.

‘ Nieuwkomer en FvD-spin-off JA21 is geopperd als mogelijke nummer vier, gezien hun gewicht in de Eerste Kamer.

Opiniepeiling Inmiddels suggereert een opiniepeiling van Maurice de Hond dat de ruzie rond Peter Omtzigt de VVD steun heeft gekost, en dat de partij 28 in plaats van 34 zetels zou halen als er morgen verkiezingen zouden zijn.

Geen enkele partij lijkt er echter beter van te worden. Die stemmen, zo blijkt uit de peiling onder 4.000 kiezers, zouden gelijkelijk worden verdeeld over D66, pro-Europees Volt, uiterst rechts FvD en JA21, de pro-dieren PvdD en boerenpartij BBB.

Zo’n 65.000 stemmen per brief werden afgewezen vanwege stemfouten

VVD zet door met Mark Rutte, ambtenaren zeggen dat hij volledige steun heeft