in

Vuurdoop voor nieuwe parlementsleden: debat over Omtzigtgate-memo die coalitiebesprekingen stopzette

Het nieuwe Nederlandse parlement begint woensdag met een debat over het afbreken van de voorlopige coalitiebesprekingen van vorige week, nadat parlementair verkenner Kajsa Ollongren per ongeluk een vernietigende memo had gelekt.

Ollongren maakte de briefing openbaar toen ze vrijdagochtend vroeg het parlementsgebouw verliet nadat ze positief was bevonden op het coronavirus.

Daarin werd gesuggereerd dat de positie van het christen-democratische Kamerlid Pieter Omtzigt zou worden besproken tijdens een later overleg met demissionair premier Mark Rutte en D66-leider Sigrid Kaag.

Ollongren, een D66-politica die minister van Binnenlandse Zaken was in het vorige kabinet-Rutte, en haar mede-onderhandelaar Annemarie Jorritsma van de VVD, stapten kort na het bekend worden van de inhoud van het memo op.

Maandag gaven ze een verklaring uit waarin ze zeiden de volledige verantwoordelijkheid te nemen voor de nota’s.

Rutte zei aanvankelijk dat de nota niet in het parlement zou worden behandeld omdat de besprekingen weer van voren af aan zouden beginnen, maar krabbelde later terug.

Ollongren kan woensdagmiddag het debat bijwonen na een negatieve test op het coronavirus eerder op de dag.

Het debat zal waarschijnlijk gaan over de vraag wie de rol van Omtzigt tijdens de eerste ronde van verkennende gesprekken aan de orde heeft gesteld. Rutte en Kaag hebben beiden gezegd dat ze er niet over hebben gesproken, terwijl Ollongren en Jorritsma zeiden dat het onderwerp niet afkomstig was van een van de partijleiders of de media, zonder uit te leggen hoe het in de memo terecht was gekomen.

Affront Omtzigt, de populaire en strijdbare backbencher die een sleutelrol speelde bij het blootleggen van de mishandeling door de belastingdienst van gezinnen die verdacht werden van kinderbijslagfraude, waardoor het vorige kabinet Rutte ten val kwam, is momenteel herstellende van overspannenheid.

Hij gaat woensdag naar het parlement voor de be├źdigingsceremonie, maar zal niet deelnemen aan het debat.

Volgens een opiniepeiling die Maurice de Hond dit weekend heeft gehouden, zou hij 23 zetels kunnen behalen als hij zich zou afscheiden van het CDA en een eigen partij zou oprichten – waarmee hij D66 en de PVV van Geert Wilders voor zou blijven – terwijl het CDA vijf van zijn veertien Kamerleden zou verliezen.

Omtzigt zei voorafgaand aan het debat tegen verslaggevers dat hij hoopte dat duidelijk zou worden wie de tekst over een andere baan had geschreven.

‘Dit memo is niet geschreven, iemand heeft het daadwerkelijk geschreven’, zei hij. ‘Er loopt geen spooktypemachine rond.’ De memo, zei hij, is een belediging voor de Nederlandse kiezer.

VVD zet door met Mark Rutte, ambtenaren zeggen dat hij volledige steun heeft

Ollongren en Jorritsma nemen schuld op zich van ‘ongepaste’ nota coalitiebesprekingen