in

Vluchtelingenwerk in de zorg kan personeelstekort in NL helpen oplossen: rapport

De overheid en zorgorganisaties moeten meer doen om banen in de zorg toegankelijk te maken voor gekwalificeerde vluchtelingen, zegt de ACVZ, de adviescommissie immigratie van de regering, in een dinsdag verschenen rapport.

Nederland heeft op dit moment een tekort van zo’n 56.000 zorgmedewerkers en in 2030 kan dat aantal oplopen tot 130.000.

De coronaviruscrisis heeft geen verschil gemaakt als het gaat om het stimuleren van vluchtelingen met een achtergrond in de gezondheidszorg om zich te melden, concludeerde de commissie.

Toch boden aan het begin van de pandemie zo’n 173 artsen en 23 verpleegkundigen hun diensten aan via de vereniging voor buitenlandse gediplomeerde artsen.

Het COA-vluchtelingenopvang vond nog eens 37 asielzoekers die voldoende taal- en opleidingsvaardigheden hadden om in aanmerking te komen voor een baan in de zorg.

Maar uiteindelijk vonden er slechts drie werk als vrijwilliger via het Rode Kruis in het Ikazia ziekenhuis in Rotterdam. Vluchtelingen ondervinden veel juridische en administratieve hindernissen bij het werken in de zorg.

Niet alleen moeten zij jaren wachten op de behandeling van hun asielverzoek, maar vervolgens moeten zij ook een lang en duur omscholingstraject van vier jaar doorlopen, wat een Europese eis is voor gezondheidswerkers van buiten Europa.

Eenmaal aan het werk worden ze vaak aan hun lot overgelaten en krijgen ze regelmatig te maken met vooroordelen en discriminatie door patiënten en collega’s, aldus het verslag.

Om deze problemen op te lossen, moeten volgens de commissie de lokale overheden, de onderwijsinstellingen en de zorgsector asielzoekers en vluchtelingen die in de zorg willen werken, zoveel mogelijk aanmoedigen.

Met name buitenlandse diploma’s moeten sneller worden beoordeeld en zorginstellingen moeten zich richten op een veilige werkomgeving, bijvoorbeeld door waar nodig tolken en cultuurbemiddelaars in te zetten.

Nieuw kabinet moet meer doen om EU-klimaatwet na te leven, zegt Timmermans

Politie onderzoekt aanslag op gezin PSV-speler, antisemitisme mogelijk motief