in

Vaccinpaspoort kan in juni realiteit zijn en deuren openen naar reizen

Het kabinet zal waarschijnlijk begin juni een besluit hebben genomen over de invoering van een soort vaccinpaspoort, zodat het parlement drie weken de tijd heeft om daarover te debatteren, zo heeft minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge aan Kamerleden laten weten.

De Europese Commissie heeft 21 juni als streefdatum gesteld voor de invoering van een paspoort, en vervolgens zes weken om het te organiseren.

Maar dat is volgens De Jonge te langzaam gezien de Nederlandse schoolvakanties begin juli beginnen. Kamerleden riepen De Jonge eerder op om niet tot de zomer te wachten met het in gang zetten van de wielen.

Het doel van het paspoort is mensen in staat te stellen naar andere EU-landen te reizen en evenementen in Nederland bij te wonen zonder een negatieve coronavirustest.

Zowel Spanje als Frankrijk hebben gezegd dat zij vanaf juni mensen willen toelaten die zijn gevaccineerd.

Intussen zullen de plannen om quarantaine verplicht te stellen voor mensen die terugkeren uit risicolanden waarschijnlijk ook pas in juni in werking treden, meldde de Telegraaf.

Uit dinsdag gepubliceerde cijfers bleek dat slechts ongeveer een op de vijf mensen de quarantaineverplichting serieus nam en zeven op de tien toch naar de winkels gingen. Het vaccinpaspoort kan de quarantaine ook overbodig maken, aldus de krant.

Particuliere ondernemingen stappen naar de rechter over subsidies nachttrein naar Wenen

Duizenden buitenlandse werknemers staan niet geregistreerd als woonachtig in NL: Investico