in

Stroomonderbreking stopte zuurstofmachines, twee coronavirus patiënten sterven

Ten minste één persoon is mogelijk overleden nadat een stroomstoring een machine stopzette die extra zuurstof gaf aan coronaviruspatiënten op een kleine afdeling, zei het academisch ziekenhuis van de Universiteit Maastricht zondag.

MAASTRICHT – Dr. Helen Mertens (R, voorzitter Raad van Bestuur) en prof. dr. Karin Faber (L, directeur Patiëntenzorg) staan de pers te woord over het overlijden van twee patienten van de longafdeling van ziekenhuis MUMC+ na het uitvallen van de stroom aldaar. Een van de nabestaanden vraagt om een onafhankelijk onderzoek. ANP MARCEL VAN HOORN

Het is duidelijk geworden dat de stroomstoring een rol heeft gespeeld bij het overlijden van één patiënt’, vertelde Karin Faber, hoofd patiëntenzorg van het Maastricht UMC, tijdens een persconferentie

. ‘Over de tweede patiënt zijn we niet zeker, maar we kunnen het niet uitsluiten.’ De stroomstoring, die één afdeling met vier patiënten trof, vond donderdagnacht plaats en werd rond middernacht ontdekt.

De noodstroomvoorziening trad niet in werking omdat de stroomstoring zo plaatselijk was, zeiden ambtenaren.

Twee patiënten, 67 en 76 jaar oud, zijn overleden nadat de machines waren uitgevallen. De andere twee ondervonden geen ernstige problemen. Familieleden van de twee overledenen hebben opgeroepen tot een onafhankelijk onderzoek.

Duurste medicijn ter wereld wordt mogelijk niet vergoed door Nederlandse verzekering

Amsterdam verbiedt verkoop lachgas in cafés, op festivals