in

Stijging onroerendgoedprijzen leidt tot 40% toename miljoen euro woningen

Het aantal woningen in Nederland met een waarde van meer dan 1 miljoen euro is vorig jaar met 40% gestegen, zo meldt onroerendgoedbelastingbedrijf Calcasa.

De stijging is de grootste sinds Calcasa in 2007 is begonnen met het monitoren van woningen van 1 miljoen euro en meer.

Eind 2019 hadden zo’n 60.000 woningen een waarde van meer dan 1 miljoen euro, maar eind vorig jaar was dat opgelopen tot 84.400.

De stijging was vooral sterk in Zwolle, Tilburg en Eindhoven, waar de toename meer dan 70% bedroeg. Amsterdam blijft de stad met de meeste woningen van meer dan 1 miljoen euro – zo’n 14.000 in totaal – maar de toename in de hoofdstad bedroeg slechts ongeveer 20%.

De duurste straat van Nederland is opnieuw de Konijnenlaan in Wassenaar met een gemiddelde prijs van 2,85 miljoen euro.

Volgens het nationale statistiekbureau CBS zijn de huizenprijzen vorig jaar gemiddeld met zo’n 8% gestegen.

Tot nu toe is er nog geen einde in zicht. In februari stegen de huizenprijzen met gemiddeld 10,4% ten opzichte van een jaar eerder, en dat is de grootste stijging in bijna 20 jaar.

Er kleven ook nadelen aan het hebben van een kostbaar huis. Vorige maand waarschuwde Vereniging Eigen Huis dat steeds meer huiseigenaren de ‘villabelasting’ moeten betalen voor woningen met een waarde van meer dan 1.110.000 euro. Dit kan oplopen tot duizenden euro’s per jaar.

Meer nieuwe woningen verkocht in 2020 Q4 bij prijsstijging van 8,7%

Meer details over reizen naar het buitenland, maar vakanties zullen dit jaar duur zijn