in

Slechts acht weken voor “vermiste Britten” om Nederlandse verblijfsdocumenten te krijgen

Er zijn nog 3.550 Britten in Nederland die zich niet hebben aangemeld voor hun verblijfsdocumenten, aldus de Nederlandse immigratiedienst.

Als gevolg van Brexit moeten eind juni – over acht weken – alle Britten in Nederland Nederlandse documenten hebben aangevraagd om in het land te kunnen blijven wonen.

Vorig jaar heeft de IND zo’n 40.000 Britten aangeschreven met het verzoek een verblijfsvergunning aan te vragen of hun oude documentatie om te ruilen voor de nieuwe pas.

De Britse ambassade heeft geschat dat er ongeveer 45.000 Britten in Nederland wonen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wonen in Nederland momenteel echter 95.174 mensen met de Britse nationaliteit, van wie 54.666 eerste generatie migranten.

Velen hebben de Nederlandse nationaliteit aangenomen en hebben geen verblijfsvergunning nodig, maar er zijn wellicht meer mensen die onder de radar of ongeregistreerd leven.

Een andere complicatie is dat zo’n 11.000 Britten die een ‘permanent verblijfsdocument’ hebben aangevraagd in het kader van het Britse uittredingsakkoord uit de EU, te horen hebben gekregen dat ze nieuwe foto’s moeten opsturen.

De IND Nederlandse immigratiedienst vertelde DutchNews.nl dat het erop lijkt dat toen de Britten naar een kantoor gingen om een foto en hun vingerafdrukken te laten nemen, sommige van de camera’s defect waren.

‘De foto’s zijn van mindere kwaliteit en voldoen niet aan de strenge Europese normen,’ vertelde een woordvoerster aan nieuwstopper.nl.

‘Een van de problemen was een te sterke belichting. Dag in dag uit zal dit geen problemen opleveren voor klanten, maar we willen dat ze voldoen aan de strenge Europese normen. Daarom wil de IND de passen aanpassen.

Ministers hebben nog geen besluit genomen over verdere versoepeling van coronavirusregels

Duurste medicijn ter wereld wordt mogelijk niet vergoed door Nederlandse verzekering