in

SER-voorzitter Mariëtte Hamer op weg coalitiebesprekingen te leiden

Mariëtte Hamer, oud-PvdA-Kamerlid en de huidige voorzitter van de SER-adviesraad van het kabinet, gaat de volgende ronde coalitiebesprekingen leiden, zo meldden de websites Nu.nl en RTL dinsdagavond naar aanleiding van berichtgeving in het dagblad AD.

Hamer krijgt de taak om een nieuw kabinet samen te stellen, nu demissionair onderhandelaar Herman Tjeenk Willink heeft geconcludeerd dat er voldoende raakvlakken zijn om een nieuwe coalitie te vormen.

Volgens RTL-commentator Frits Wester zou de benoeming van Hamer ingaan tegen het advies van Tjeenk Willink om een onderhandelaar te zoeken die niet te nauw betrokken is bij de landelijke politiek.

Anderen wijzen er echter op dat Hamer als voorzitter van de Sociaal-Economische Raad te maken heeft met vakbonden, werkgevers en leken.

De SER is het belangrijkste adviesorgaan van de regering over sociale en economische vraagstukken. De VVD en D66 hebben bij de verkiezingen in maart allebei winst geboekt, terwijl de PvdA met 10 Kamerleden gelijk is gebleven.

De christen-democraten, die ook deel uitmaken van het demissionaire kabinet, verloren aan steun. Met de keuze voor een PvdA’er als onderhandelaar geven VVD en D66 een duidelijk signaal af dat ze de PvdA in een nieuw kabinet willen hebben”, aldus Wester.

De website van de SER omschrijft Hamer, 62 jaar, als een strategisch bruggenbouwer en zegt dat ‘onderhandelen de rode draad vormt in haar loopbaan.

‘ Ze is sinds 2014 voorzitter van de SER. Kamerleden debatteren woensdag over het formatieproces tot nu toe en dan zal Hamer ook formeel worden benoemd, aldus de websites.

Nederland bereid tot versoepeling Covid-regels, als ziekenhuisopname verder daalt

Nederlandse voetbalbond zegt dat vrouwen bij topamateurteams voor mannen mogen