in

Particuliere ondernemingen stappen naar de rechter over subsidies nachttrein naar Wenen

Verschillende particuliere spoorwegmaatschappijen spannen een rechtszaak aan tegen de Nederlandse staat omdat die subsidies heeft gegeven aan staatsbedrijf NS om deel te nemen aan proeven met een nachttreinverbinding tussen Amsterdam en Wenen.

Zij stellen dat zij geen eerlijke kans hebben gekregen om mee te dingen naar de nachttreinconcessie, zo meldt het Financieele Dagblad.

Het ministerie van Infrastructuur zei dat bezwaren tegen het besluit al waren ingediend door Flixbus en brancheorganisaties FMN en Allrail, maar afgewezen.

De klacht richt zich op de ÖBB NightJet-dienst die later deze maand van start gaat. De commerciële ondernemingen voeren aan dat de subsidie niet alleen onnodig is en een verstoring van de EU-mededingingsregels betekent, maar dat ook de EU-aanbestedingsprocedures werden genegeerd.

“Andere spoorwegondernemingen zouden een soortgelijke nachttreindienst hebben kunnen aanbieden, zeker met subsidies”, aldus Flixbus.

De zaak wordt op 19 mei behandeld. De regering wil treindiensten binnen Europa stimuleren als alternatief voor meer vervuilende korte vluchten.

Het is onduidelijk hoeveel geld de regering in het project steekt. In 2019, toen de nachttreindienst voor het eerst werd geopperd, werd 6,7 miljoen euro als subsidiebedrag genoemd.

We moeten ons resoluut verzetten tegen haat, zegt Merkel in toespraak op Bevrijdingsdag

Vaccinpaspoort kan in juni realiteit zijn en deuren openen naar reizen