in

Onderzoekers stellen een toename vast van tekenbeten in de nek en hoofdhuid van kinderen

Kinderen worden vaker dan gedacht gebeten door teken in de nek en op de hoofdhuid, zo hebben onderzoekers ontdekt, en ouders worden opgeroepen om die plekken extra goed te controleren nu het tekenseizoen is begonnen.

Closeup of a full tick crawling on human skin

De aanbeveling is afkomstig van de Wageningen Universiteit en het RIVM, die zo’n 2.000 tekenbeten uit 2019 en 2020 hebben geanalyseerd.

Zij ontdekten dat in 32% van de gevallen bij kinderen de teek in de nek of hoofdhuid had gebeten. Bij volwassenen concentreren teken zich echter vooral op de benen (55%) en de romp (25%), en slechts 3% van de volwassen beten was in de nek of op het hoofd.

De overtuiging dat teken de voorkeur geven aan de vochtigere delen van het lichaam, zoals de lies, werd door het onderzoek niet bevestigd en slechts 7% tot 9% van de beten bevonden zich in de liesstreek.

Deze beten deden er wel zo’n acht uur langer over om ontdekt te worden, waardoor de kans op de ziekte van Lyme toeneemt.

Ongeveer één op de vijf teken draagt de ziekte van Lyme bij zich, die zich uit als een rode vlek of ring op de huid.

Het kan griepachtige symptomen veroorzaken en in sommige gevallen ernstigere gevolgen op lange termijn, zoals hartaandoeningen of zenuwpijn.

Elk jaar worden zo’n 27.000 gevallen van de ziekte van Lyme geregistreerd – op zo’n 1,5 miljoen beten – en ondervinden 1.000 tot 2.500 mensen langdurige gevolgen.

De meeste tekenbeten werden gemeld in de provincies Gelderland en Utrecht, terwijl Zeeland en Flevoland de minste tekenbeten registreerden.

Deze week is het tekenweek in Nederland en mensen worden gewaarschuwd om de komende maanden extra waakzaam te zijn.

‘We hadden al in februari een warme periode en het aantal tekenbeten steeg daardoor’, vertelde RIVM-onderzoeker Kees van den Wijngaard aan omroep NOS.

‘Het aantal is nu weer gedaald, maar zodra het warmere weer aanbreekt en mensen meer tijd doorbrengen in de natuur of in hun tuin, moeten ze hun lichaam controleren op beten.’

Nederlanders gaan Janssen-vaccin gebruiken nadat EMA het veilig heeft verklaard

Nederlanders gebruiken geen vaccin van Johnson & Johnson in afwachting van EMA-onderzoek