in

Ollongren en Jorritsma nemen schuld op zich van ‘ongepaste’ nota coalitiebesprekingen

De voormalige parlementaire scouts Kajsa Ollongren en Annemarie Jorritsma hebben verklaard dat zij de volledige verantwoordelijkheid op zich nemen voor de uitgelekte notities die tot hun aftreden hebben geleid en tot het staken van de coalitiebesprekingen.

Ollongren werd gefotografeerd toen ze vrijdagochtend uit de vergadering wegliep nadat ze positief was bevonden op het coronavirus.

In haar haast legde ze de notities voor haar vergadering bloot, met daarin de opmerking: “Omtzigt’s positie: rol elders”, verwijzend naar de populaire christen-democratische (CDA) backbencher.

In de notities stond ook dat de ‘onderhandelingsstijl’ van CDA-leider Wopke Hoekstra besproken zou moeten worden in een vervolgoverleg met demissionair premier Mark Rutte en D66-leider Sigrid Kaag, wier partijen naar verwachting de ruggengraat zullen vormen van de nieuwe coalitie.

Nadat Hoekstra, Rutte en Kaag in het weekeinde allemaal ontkenden dat ze de positie van Omtzigt aan de orde hadden gesteld tijdens de verkennende gesprekken vorige week, suggereerden de twee verkenners dat de notitie verwees naar berichten in de media.

In een brief aan Kamervoorzitter Khadija Arib van maandag noemden Ollongren, benoemd namens D66, en Jorritsma van de VVD de gebeurtenissen van de afgelopen dagen ‘zeer ongepast’ en betuigden zij hun spijt daarover.

‘Slechts twee mensen zijn verantwoordelijk voor het bestaan en de inhoud van de nota, en dat zijn wij, de ondertekenaars van deze brief’, schreven zij. ‘Geen van de partijleiders heeft met ons gesproken over de heer Omtzigt.

Geen van de partijleiders heeft met ons gesproken over de onderhandelingsstijl van de heer Hoekstra.

Geen van de partijleiders heeft de verantwoordelijkheid om enig gespreksonderwerp naar voren te brengen.

‘Ook zijn de media indirect niet verantwoordelijk voor de woorden “rol elders” met betrekking tot de heer Omtzigt – deze onbedoelde suggestie nemen wij graag terug.

‘ De nota zal naar verwachting op een later tijdstip in het parlement worden besproken, zodra Ollongren uit quarantaine kan komen.

De gesprekken worden deze week hervat met twee nieuwe verkenners – Wouter Koolmees van D66 en Tamara van Ark van de VVD, beiden lid van het laatste kabinet-Rutte.

Vuurdoop voor nieuwe parlementsleden: debat over Omtzigtgate-memo die coalitiebesprekingen stopzette

Coalitiebesprekingen hervat na chaos van donderdag; waarom was Ollongren eigenlijk in het parlement?