in

Nieuw kabinet moet meer doen om EU-klimaatwet na te leven, zegt Timmermans

Het nieuwe kabinet zal hardere klimaatmaatregelen in zijn plannen moeten opnemen als het wil voldoen aan de nieuwe Europese klimaatwetgeving, heeft EU-commissaris Frans Timmermans gezegd.

Timmermans, die uitvoerend vicevoorzitter is van het Europese Green Deal-programma, waarschuwde dat het vorige week bereikte akkoord over een nieuwe Europese klimaatwet tot grote veranderingen zal leiden, met name voor de landbouw, de bouwsector en het vervoer.

De wet bepaalt dat over negen jaar de broeikasgassen in Europa met 55% moeten zijn verminderd ten opzichte van 1990.

Dat is 15% meer dan de vorige doelstelling. In 2050 moet de netto-uitstoot nul zijn, waardoor Europa het eerste energieneutrale continent wordt.

Timmermans zei dat de wet de meest verstrekkende is van alle klimaatmaatregelen tot nu toe. De mensheid zal zich moeten aanpassen.

Het is een aanpassing zoals we die nog nooit eerder in de geschiedenis van de mensheid hebben gezien.

We moeten leren leven binnen de grenzen die de natuur stelt: tot nu toe zijn we daar niet toe in staat geweest,’ citeerde omroep NOS Timmermans.

De lidstaten hebben nog niet voor het akkoord gestemd en de onderhandelingen over de wettelijke maatregelen moeten nog beginnen.

Verwacht wordt dat na de zomer een pakket maatregelen klaar is. Het Europees Parlement en klimaatactivisten vinden de wet niet ambitieus genoeg en hebben gelobbyd voor een vermindering van broeikasgassen met 60 procent in 2030.

Timmermans benadrukte echter dat dit bepaalde landen van zich zou kunnen vervreemden. ‘Het is haalbaarder op deze manier en het zal mensen gemotiveerd houden.

(..) Sommige landen lopen voorop, zoals Oostenrijk dat driekwart van zijn energie uit duurzame bronnen haalt.

Driekwart van de energie in Polen komt uit steenkool. We moeten ervoor zorgen dat Polen aan boord blijft.

Alert Maar hij zei ook dat landen die weigeren hun steentje bij te dragen aan het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen, in laatste instantie kunnen worden vervolgd.

We moeten alert zijn op meelifters, landen die het rustig aan doen achterop de fiets en anderen dwingen om des te harder te trappen,’ zei de Nederlander.

Timmermans zei ook dat er meer zal worden geïnvesteerd in duurzame energie en dat nulemissiebrandstof waterstof een prominente rol zal krijgen.

Vorig jaar was het warmste jaar ooit in Europa, met een gemiddelde temperatuurstijging van 0,4 graden ten opzichte van de voorgaande vijf recordjaren.

In een VN-rapport uit 2018 werd gewaarschuwd dat West-Europa, waaronder Nederland, bij een stijging van de mondiale temperatuur met 2 graden te maken zal krijgen met extreem hoge waterstanden met mogelijk desastreuze gevolgen.

Groen licht voor Eurovisie: 3.500 mensen kunnen elke show bijwonen

Vluchtelingenwerk in de zorg kan personeelstekort in NL helpen oplossen: rapport