in

Nederlandse voetbalbond zegt dat vrouwen bij topamateurteams voor mannen mogen

De Nederlandse voetbalbond KNVB heeft het groene licht gegeven voor talentvolle vrouwelijke spelers om zich aan te sluiten bij herenteams op het hoogste niveau van de amateursport.

Vanaf volgend seizoen kunnen vrouwelijke spelers uitkomen voor het hoogste herenteam van hun club, ook in de A-categorie, aldus de KNVB. Het besluit is volgens de bond een ‘historisch moment voor het amateurvoetbal in Nederland en wereldwijd’.

Tot nu toe waren gemengde teams alleen een optie bij de jeugd en de lagere volwassenenteams. ‘Gezien de tijdgeest en recente onderzoeken zien wij geen reden om vast te houden aan [alleen mannen]teams en gaan we voor gelijkheid en diversiteit’, aldus directeur amateurspel Jan-Dirk van der Zee van de bond.

‘We willen meisjes en vrouwen een plek bieden in het voetballandschap op basis van hun kwaliteiten en eigen ambitie.

‘ De KNVB heeft al één experiment uitgevoerd. Ellen Fokkema kreeg dit seizoen speciale dispensatie om voor de Friese vierdeklasser Foarut te spelen.

Hoewel er vanwege het coronavirus slechts zeven wedstrijden zijn gespeeld, is de proef positief verlopen, aldus de KNVB.

Mannen mogen niet meedoen aan de vrouwencompetitie. 11 dingen die je moet weten over het Nederlandse vrouwenvoetbal Vrouwenvoetbal werd in 1971 onderdeel van het takenpakket van de KNVB en in 1986 stond de bond gemengde teams toe tot 12 jaar.

De leeftijdsgrens werd in 1996 uitgebreid tot categorie A-jeugd. Door het toestaan van gemengd voetbal, zegt de KNVB, kunnen meisjes in kleine dorpen en steden waar misschien niet genoeg vrouwelijke spelers zijn, nu de sport gaan beoefenen.

SER-voorzitter Mariëtte Hamer op weg coalitiebesprekingen te leiden

Zo’n 65.000 stemmen per brief werden afgewezen vanwege stemfouten