in

Nederlandse natuurbeschermer filmt ongrijpbare aap, waarvan lang werd gedacht dat hij uitgestorven was

De Nederlandse natuurbeschermer Jaap van der Waarde van het Wereld Natuur Fonds heeft in een Congolees natuurpark de eerste opnamen gemaakt van een apensoort waarvan lang werd gedacht dat hij was uitgestorven.

Van der Waarde is het spoor van de Bouvier’s red colobus opgegaan nadat een Belgische bioloog het dier in 2015 had gespot en gefotografeerd. Zijn reis, die hem naar het Ntokou-Pikounda National Park in Congo voerde, was geen gemakkelijke, vertelde hij aan omroep NOS.

‘Het duurde drie dagen te voet in de jungle, in the middle of nowhere. Ik had malaria op dat moment dus ik was behoorlijk ziek’, aldus Van der Waarde.

Om de primaat te vinden, zonden de onderzoekers het geluid uit van het belangrijkste roofdier van de dieren, de kroonarend.

Dat zorgde ervoor dat ze in alarm riepen. Het is een heel specifiek geluid en zo hebben we ze gelokaliseerd.

Het kostte Van der Waarde en zijn team slechts drie dagen om een groep van vijf van de primaten te spotten, waaronder een baby.

Uiteindelijk lukte het hem slechts één van hen op film vast te leggen. Het dier vormde een achterhoede om de veiligheid van de groep te waarborgen en hield ons in de gaten’, aldus Van der Waarde.

Het enige bekende leefgebied van de Bouvier’s red colobus bevindt zich in het nationale park en Van der Waarde zei dat hij daar zijn onderzoek graag wil voortzetten. We weten niet wat ze eten, hoe ze zich gedragen.

We willen erachter komen op welke manieren ze kwetsbaar zijn, zodat we ze kunnen beschermen’, zei hij.

Het WWF en de lokale autoriteiten hebben toegezegd de primaat te beschermen tegen stropers, hoewel de kans klein is dat de primaat het doelwit wordt van handelaren in bushmeat, aldus Van der Waarde. Zijn pels is blijkbaar erg stinkend en dat maakt het vlees ook onsmakelijk.

Politie onderzoekt aanslag op gezin PSV-speler, antisemitisme mogelijk motief

Extra lessen, zomercursussen – hoe kunnen leerlingen hun achterstand na de sluitingen inhalen?