in

Nederlanders stemmen in met 2 miljard euro subsidie voor Rotterdams koolstofafvangproject

De Nederlandse regering heeft 2 miljard euro uitgetrokken voor een project om kooldioxide af te vangen en op te slaan in een lege gaskamer onder de Noordzee, meldde de NOS maandag, onder verwijzing naar bronnen bij Shell en de Rotterdamse haven.

Het Porthos-project, waarbij vier in het havengebied gevestigde bedrijven betrokken zijn, wordt het eerste grootschalige koolstofafvangproject in Nederland.

In het klimaatakkoord dat de regering in 2019 heeft gesloten, staat dat de helft van de vermindering van de koolstofuitstoot door de industrie met dit procédé kan worden bereikt.

Op dit moment betalen bedrijven voor het recht om koolstofdioxide uit te stoten – momenteel ongeveer 50 euro per ton.

Volgens berekeningen van het Rotterdamse havenbedrijf zou afvang en opslag ongeveer 80 euro per ton kosten.

Dit betekent dat de overheid het verschil voor haar rekening neemt en dat de subsidie zal dalen naarmate de prijs van koolstofemissies stijgt.

Eind vorig jaar maakten Shell, ExxonMobil, Air Liquide en Air Products plannen bekend om de Nederlandse overheidssubsidie aan te vragen en zeiden dat tegen 2024 zo’n 2,5 megaton koolstofdioxide in de lege gaskamers zou kunnen worden opgeslagen.

De infrastructuur om de gaskamer te bereiken, zo’n 20 kilometer uit de kust, zal met behulp van Europese financiering worden aangelegd door de haven, Gasunie en energieconcern EBN.

Critici Eerder zijn pogingen om koolstofuitstoot in Nederland af te vangen en op te slaan op niets uitgelopen.

Eén plan, waarbij ook Shell betrokken was, werd afgeblazen na protesten van omwonenden. Shell is momenteel betrokken bij andere CCS-projecten in Canada en Noorwegen.

Milieugroep Greenpeace, die het Nederlandse klimaatakkoord niet heeft ondertekend, zegt dat CCS een dure manier is om het doorvoeren van echte verbeteringen om de vervuiling terug te dringen, uit te stellen.

Overheidsapps gebruiken Apple en Google, “drijven miljoenen naar Amerikaanse big tech”: FD

Bedrijfsartsen niet zeker hoe om te gaan met personeel met lange Covid