in

Nederlanders gaan Janssen-vaccin gebruiken nadat EMA het veilig heeft verklaard

Nederland begint vanaf woensdag met het gebruik van het eenmalige dosis vaccin tegen het coronavirus van Janssen, waarbij de nadruk ligt op eerstelijns gezondheidswerkers en mensen die in kleine psychiatrische instellingen wonen.

many syringes lying on a green table

Dinsdag zei het Europees Geneesmiddelenbureau dat zeldzame bloedstolsels en lage bloedplaatjeswaarden weliswaar moeten worden opgenomen in de officiële lijst van mogelijke bijwerkingen, maar dat de voordelen van het gebruik van het vaccin zwaarder wegen dan de nadelen.

In tegenstelling tot het vaccin van AstraZeneca, dat vergelijkbare zeer zeldzame bijwerkingen heeft, zal het Janssen-vaccin worden gebruikt bij mensen jonger dan 60 jaar vanwege het lagere risico, zei minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge op de persconferentie van dinsdag.

De Jonge zei dinsdagavond dat in Nederland inmiddels zo’n 4,6 miljoen doses vaccin zijn toegediend en dat het programma met 100.000 vaccinaties per dag doorgaat.

Bovendien heeft het besluit om het vaccin van AstraZeneca niet aan jongeren onder de 60 jaar te geven geen gevolgen voor het vaccinatieschema, zei hij, en hij bevestigde opnieuw dat alle volwassenen begin juli ten minste één prik zullen hebben gehad.

De vaccinatie van 50-plussers met de vaccins van BioNTech/Pfizer, Moderna of Janssen zal in mei beginnen.

Onder de 60 Niettemin blijft het besluit om de AstraZeneca-optie voor mensen onder de 60 te schrappen op kritiek stuiten.

Dinsdag stemden de parlementsleden ervoor om zestigplussers de mogelijkheid te bieden zich te laten vaccineren met de AstraZeneca-vaccinatie, overeenkomstig de aanbevelingen van het EMA.

Volgens hen blijven huisartsen met voorraden zitten omdat zoveel ouderen niet komen opdagen voor hun prik, en zouden artsen die desgewenst aan anderen moeten kunnen geven.

En volgens de Volkskrant had de Nederlandse gezondheidsinspectie ook een persverklaring uitgegeven waarin stond dat artsen ervoor moeten kunnen kiezen om het vaccin aan jongeren onder de zestig te geven als zij dat in hun belang achten.

De verklaring werd echter al na een paar minuten ingetrokken, waarbij ambtenaren zeiden dat het “een misverstand” was en nooit gepubliceerd had mogen worden.

Vaccinaties tot diep in de nacht De vaccinatielocatie in de Jaarbeurs in Utrecht is voortaan tot middernacht geopend om het aantal vaccinaties op te voeren.

Alle afspraken zijn tot nu toe volgeboekt. Mensen met een afspraak voor na 22.00 uur moeten een speciale verklaring uitprinten en ondertekenen waarmee ze na de avondklok buiten mogen zijn, totdat de avondklok volgende week wordt afgeschaft.

Coronavirus bijna 9.700 gevallen, meer ziekenhuizen stoppen met niet-essentiële zorg

Onderzoekers stellen een toename vast van tekenbeten in de nek en hoofdhuid van kinderen