in

Nederlanders eten het meeste plantaardige vlees van Europa: rapport

Nederlanders consumeren de meeste vleesvervangende producten per persoon in Europa, blijkt uit winkelgegevens die marktonderzoeksbureau Nielsen de afgelopen drie jaar heeft verzameld.

Uit het onderzoek, dat in opdracht van de plantaardige dieetgroep ProVeg in 11 Europese landen werd uitgevoerd, bleek ook dat Nederlanders het meeste geld uitgeven aan vleesvervangende producten.

‘De resultaten verrasten ons, hoewel we wisten dat Nederland tot de grootste consumenten van vleesvervangende producten in Europa behoorde.

Maar we wisten niet dat ze per persoon het meest eten,” vertelde ProVeg medeoprichter Pablo Moleman aan de NOS.

In totaal, aldus de onderzoekers, steeg de verkoop van plantaardige vlees- en zuivelproducten in Nederland de afgelopen twee jaar met 50% tot 291 miljoen euro.

De verkoop van plantaardige kaas steeg in die periode met 400%, al blijft de markt klein. Uit de gegevens bleek dat Nederlanders gemiddeld 17 euro per persoon per jaar uitgaven en zo’n 870 gram plantaardig vlees consumeerden, wat gelijk staat aan ongeveer negen hamburgers.

Hamburgerpasteitjes waren het populairst, gevolgd door roerbakproducten en gehaktballetjes. Big business De markt voor vleesvervangende producten is ook aan het opwarmen.

In april zei de Braziliaanse vleesgigant JBS dat het het Nederlandse vleesvervangende bedrijf Vivera overneemt voor €341 miljoen.

In 2018 kocht Unilever de Nederlandse vleesvervangersmaker De Vegertarische Slager voor naar schatting €30m.

De Amerikaanse nepvleesmaker Beyond Meat opende in 2019 een productiefabriek in Nederland en het Britse Meatless Farm opende vorig jaar ook een Nederlandse operatie.

Toch hebben vleesvervangende producten nog steeds slechts 2,5% van de markt voor vlees en vleesvervangende eiwitten in Nederland. Zo’n 17% van de Nederlanders zegt vegetariër of veganist te zijn.

Bedrijfsartsen niet zeker hoe om te gaan met personeel met lange Covid

Gerechtsdeurwaarders leggen beslag op onroerend goed bij onderzoek naar fraude met steun voor coronavirus