in

Nederland bereid tot versoepeling Covid-regels, als ziekenhuisopname verder daalt

Nederland klaar om Covid-regels te versoepelen, als ziekenhuisopnames verder dalenNederland is klaar om nieuwe stappen te nemen om de maatregelen tegen het coronavirus af te bouwen, als de daling van het aantal ziekenhuisopnames doorzet, en dat omvat langere openingstijden voor cafés en minder regels voor sport- en keep-fitclubs.

‘Het blijft een evenwichtsoefening’, zei premier Mark Rutte dinsdagavond tegen verslaggevers, nadat het nationale gezondheidsinstituut RIVM had gemeld dat het aantal nieuwe besmettingen was gedaald tot onder de 6.000.

Het kabinet wil met name toestaan dat cafés vanaf 19 mei hun buitenzitplaatsen van 6.00 tot 20.00 uur openstellen, zodat gasten zowel buiten kunnen ontbijten als dineren, zei Rutte.

Ook s*kswerkers zullen weer aan de slag kunnen “als laatste van de contactberoepen”, zei de premier. Ook pretparken en dierentuinen zullen vanaf 19 mei hun deuren kunnen openen, evenals sportscholen en zwembaden, mits zij strikte protocollen volgen en de aantallen beperken, zei de minister-president.

Omdat de wetgeving tot invoering van een verplichte test voor de toegang tot musea en sportevenementen nog niet door het Hogerhuis van het parlement is goedgekeurd, zullen deze nog enige tijd gesloten blijven.

Openluchtmusea zullen wel open kunnen gaan, maar met een maximumaantal bezoekers. De ministers zullen op maandag 17 mei een definitief besluit nemen over een verdere versoepeling van de regels en veel hangt nog af van wat er in de tussenliggende periode gebeurt met het infectiecijfer en de ziekenhuiscijfers. Met name het effect van de Koningsdagfestiviteiten moet nog volledig worden gevoeld, zei Rutte.

In Amsterdam zijn bijvoorbeeld 17 nieuwe grote clusters vastgesteld met tientallen gevallen tegelijk, zei hij. Het Outbreak Management Team van de regering heeft gezegd dat het aantal ziekenhuisopnames, inclusief intensive care, deze week met 20% moet zijn gedaald om de veranderingen door te laten gaan.

De cijfers liggen momenteel tussen 10% en 20% en zijn nog niet robuust genoeg om een verdere versoepeling toe te staan, aldus het volksgezondheidsinstituut RIVM.

De schoolministers willen in de komende twee weken beslissen of middelbare scholen weer volledig open mogen en de 1,5 meter-regel mogen schrappen, en zullen het OMT om een nieuw advies vragen. Middelbare scholen zijn momenteel gedeeltelijk open en leerlingen krijgen nog online les vanwege de sociale afstandseisen.

De VO-raad en scholierenvakbond Laks riepen de ministers dinsdag op om scholen weer volledig open te stellen, “anders bestaat het risico dat ze dit schooljaar niet volledig open gaan”. Over zeven weken begint de schoolvakantie.

Reizen Ook het advies om niet naar het buitenland te reizen wordt vanaf 15 mei opgeheven, zei minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Vanaf dan is reizen naar landen met een groen of geel risiconiveau toegestaan, zolang mensen zich houden aan de coronavirusregels in die landen.

Maar houd er rekening mee dat andere landen ook mensen uit Nederland de toegang kunnen weigeren omdat ze ons als een hoog risicoland beschouwen”, aldus De Jonge.

De minister zei ook dat hij verwacht dat de vaccinatie tegen het coronavirus een jaarlijks terugkerend evenement kan worden en dat er al bestellingen zijn geplaatst voor vaccins in 2022 en 2023.

De quarantaineregels, die nog niet in de wet zijn vastgelegd, kunnen ook worden gehandhaafd voor mensen uit een zeer hoog risicoland, zei hij. Bovendien, zei hij, hoopte hij de 1,5 meter sociale afstandsregel in het najaar te kunnen laten vallen.

SER-voorzitter Mariëtte Hamer op weg coalitiebesprekingen te leiden