in

Ministers hebben nog geen besluit genomen over verdere versoepeling van coronavirusregels

De ministers hebben nog geen besluit genomen over de vraag of de regels voor het coronavirus vanaf 15 mei weer kunnen worden versoepeld, na weekendoverleg met gezondheidsdeskundigen.

Zondag kwamen de ministers bijeen in de ambtswoning van de premier in het Catshuis, maar bronnen vertelden omroep NOS en de Telegraaf dat er meer onderzoek naar de huidige besmettingssituatie nodig is voordat er nieuwe maatregelen kunnen worden genomen.

Dinsdagochtend is er een nieuwe kabinetsvergadering, voorafgaand aan de persconferentie ’s avonds, waarin premier Mark Rutte heeft toegezegd meer informatie te geven over de mogelijkheden voor buitenlandse reizen in de zomer.

De ziekenhuisopnames zijn de afgelopen dagen met 10% gedaald, maar het Outbreak Management Team zei eerder dat de daling 20% moet zijn voordat de regels verder kunnen worden versoepeld.

De volgende stap in het vijfpuntenplan van de regering is het heropenen van pretparken, dierentuinen en sportscholen en het verruimen van de openingstijden van cafés en restaurants.

Vorige week waren de ministers het erover eens dat de daling van het aantal positieve gevallen en ziekenhuisopnames niet concreet genoeg was om een verdere verlaging te rechtvaardigen.

De huidige aanbevelingen voor buitenlandse reizen lopen ook op 15 mei af en reizen naar gebieden met een groen of geel risiconiveau kan volgens de NOS weer tot de mogelijkheden behoren.

Maar, zo wijst de omroep erop, mensen uit Nederland zijn mogelijk niet welkom zonder een negatieve test of vaccinatiebewijs.

DutchNews.nl heeft het ministerie van Volksgezondheid gevraagd of er plannen worden gemaakt om het voor familieleden van niet-EU-onderdanen makkelijker te maken om op bezoek te komen.

‘De minister begrijpt dat de reisbeperkingen mensen hard kunnen raken, en daarom kijken we wat er nog meer gedaan kan worden’, vertelde een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid aan nieuwstopper.nl.

‘Er zijn uitzonderingen [op de huidige regels] voor familieleden, maar zij moeten wel voldoen aan de normen voor binnenkomst, zoals een negatieve coronavirustest hebben en in quarantaine gaan’, zei de woordvoerder.

Meer dan 21.000 mensen hebben tot nu toe een petitie ondertekend waarin wordt opgeroepen tot wijziging van de huidige regels, waardoor duizenden buitenlandse werknemers in Nederland hun ouders al meer dan een jaar niet hebben gezien.

Evenementen Ondertussen zegt de organisatie FieldLab, die de afgelopen drie maanden “coronavirusvrije” evenementen heeft georganiseerd, nu over voldoende gegevens te beschikken om aanbevelingen te kunnen doen over het veilig organiseren van congressen en theatervoorstellingen.

Programmamanager Pieter Lubberts zei tegen NOS-radio dat de 1,5 meter-regel kan vervallen voor type één-evenementen, waar mensen zitten en stil zijn, als mensen voor het evenement een negatieve test hebben en een gezichtsmasker dragen.

Toch kan het organiseren van een evenement tijdens een pandemie nooit 100% veilig zijn, aldus Lubberts.

Het is nu aan de politiek om te beslissen wat te doen, zei hij. ‘In de tussentijd zetten we door, want we doen dit voor een sector waar 100.000 mensen werken.

‘ Tests Het aantal positieve tests daalt, al is het percentage mensen dat positief test gestegen van 10,7% naar 12,1%.

Het RIVM meldde zondag 6.704 nieuwe positieve testen, maar het weekcijfer is vertekend door computerproblemen in het voorgaande weekend.

Data-analist Marino van Zelst zei tegen de NOS dat minder mensen een PCR-test doen door de opkomst van zelftesten.

Maar we kunnen pas zeggen dat het de goede kant op gaat als het aantal positieve tests en het percentage positief bevonden tests beide dalen’, zei hij.

De daling van het aantal besmettingen doet zich voor in alle leeftijdsgroepen, behalve in de leeftijdsgroep van 20 tot 29 jaar.

Dit zou te maken kunnen hebben met de grote mensenmassa die bijeen is gekomen om Koningsdag in de lentezon te vieren.

Je ziet altijd de eerste toename in de meest mobiele groep, en dat zijn de 20- tot 29-jarigen,’ zei viroloog Amrish Baidjoe. Dat zagen we afgelopen zomer ook al.

Contact tracing laat ook zien dat er een stijging was van het aantal mensen dat besmet raakte op een ‘feestje’ in de week van 27 april tot 4 mei. In absolute zin gaat het echter om lage aantallen – 401 mensen tegen 150 in de weken daarvoor.

Tijdelijke brug van 200 meter lang wordt door centrum Rotterdam verlegd

Slechts acht weken voor “vermiste Britten” om Nederlandse verblijfsdocumenten te krijgen