in

Meer details over reizen naar het buitenland, maar vakanties zullen dit jaar duur zijn

Ministers hebben toegezegd meer informatie te geven over de mogelijkheden voor zomervakanties op de persconferentie van dinsdagavond over de coronavirus pandemie, maar reisorganisaties waarschuwen dat buitenlandse reizen waarschijnlijk zowel duur als schaars zullen zijn.

Volgens ingewijden zal het ministerie van Buitenlandse Zaken binnenkort aankondigen dat het totale verbod op internationale reizen op 15 mei afloopt, waardoor de weg vrij is voor reizen naar landen die als geel of groen risicogebied zijn aangemerkt.

Reisorganisaties zeggen echter dat, aangezien slechts enkele landen momenteel als laagrisicogebied zijn aangemerkt, de vraag naar die paar reizen enorm zal zijn.

‘De hele wereld vecht om de beschikbare bedden in gele landen’, vertelde Steven van der Heijden, chief executive van reisorganisatie Corendon aan nieuwssite Nu.nl.

Hij verwacht dat pakketreizen tot 200 euro per persoon duurder zullen worden. Daarnaast zijn populaire bestemmingen als de Canarische Eilanden, Kreta, Corfu en het vasteland van Spanje nog steeds niet toegankelijk voor Nederlandse toeristen, en zal het nog langer duren voordat bestemmingen als Turkije en Egypte worden vrijgegeven”, aldus Van der Heijden.

Vaccinaties Vaccinatiepaspoorten zijn een andere kwestie die nog moet worden geregeld. De EU moet binnenkort haar plannen bekendmaken voor een app waarop te zien is of mensen zijn ingeënt. Nederland werkt ook aan een systeem op basis van een app, maar heeft al een beproefd papieren document waarop staat welke vaccinaties de drager heeft gehad.

Niet alle regionale gezondheidsraden in Nederland registreren echter de coronavirusvaccinaties in het gele vaccinatieboekje – het officiële, meertalige registratiesysteem dat het ministerie van Volksgezondheid al jaren hanteert.

‘Je moet een plan B hebben, aangezien het Europabrede vaccinatiepaspoort nog geen realiteit is’, zegt Willeke de Groot van staatsdrukkerij SDU, die het boekje uitgeeft. Sommige landen, zoals Duitsland, Oostenrijk en IJsland erkennen het gele boekje formeel als bewijs van inenting. Registreren De regionale koepel van gezondheidsraden zei tegen omroep NOS dat het aan individuele gezondheidsraden is of ze het gele boekje gebruiken om het coronavirusvaccin te registreren of niet.

Bijna de helft van de Nederlanders is van plan de zomervakantie in Nederland door te brengen, blijkt uit een internationaal onderzoek van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen NBTC. De organisatie, die sinds het begin van de coronaviruscrisis de reisintenties van mensen naar de populairste vakantiebestemmingen peilt, ontdekte dat hoewel de meerderheid van de Nederlanders staat te popelen om op zomervakantie te gaan, zo’n 45% zegt niet naar het buitenland te zullen gaan.

Stijging onroerendgoedprijzen leidt tot 40% toename miljoen euro woningen

Particuliere ondernemingen stappen naar de rechter over subsidies nachttrein naar Wenen