in

Het huren van een flat wordt goedkoper in de vijf grote steden

De kosten van het huren van een woning buiten de sociale huursector zijn in het eerste kwartaal van dit jaar in de vijf grote steden in Nederland gedaald, zo meldt huurwoningplatform Pararius.

Landelijk gezien is de prijs per vierkante meter op jaarbasis met 2,4% gedaald tot €16,34 – of €980 voor een appartement van 60 vierkante meter.

De huurprijzen zijn in het afgelopen kwartaal gedaald in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven, maar zijn in de eerste drie maanden van dit jaar ook in Utrecht licht gedaald, aldus Pararius-directeur Jasper de Groot.

De daling was het grootst in Amsterdam, waar nieuwe huurders gemiddeld €1.300 per maand betalen voor een woning van 60 vierkante meter – een daling van 7,4% op jaarbasis.

De daling is de grootste sinds Pararius begon met het bijhouden van gegevens en markeert een terugkeer naar het niveau van 2015, aldus De Groot.

Tom Booij van makelaarskantoor Booij Makelaardij, die gemeubileerd verhuurt in het centrum van de stad, zei dat de vraag van internationale klanten was gedaald sinds de coronaviruscrisis toesloeg.

En als huurwoningen leegstaan omdat het moeilijker is ze te verhuren, is het niet meer dan logisch dat de huren omlaag gaan,’ zei hij.

In Rotterdam daalde de gemiddelde prijs met 7,8% tot €912 voor een woning van 60 vierkante meter.

Ook in Alkmaar, Amstelveen, Haarlem, Hilversum, Leiden en Roermond daalden de huurprijzen, maar in Amersfoort, Leeuwarden en Enschede stegen ze.

Discriminatie vaker voor bij huurwoningen buiten de grote vier steden

Meer nieuwe woningen verkocht in 2020 Q4 bij prijsstijging van 8,7%