in

Duizenden buitenlandse werknemers staan niet geregistreerd als woonachtig in NL: Investico

Het aantal “arbeidsmigranten” in Nederland zou wel eens veel hoger kunnen zijn dan uit de officiële cijfers blijkt, omdat tienduizenden zich niet laten registreren bij de gemeente waar zij wonen, zo blijkt uit onderzoek van nieuwswebsite Investico.

Mensen zijn wettelijk verplicht zich in te schrijven als ze langer dan vier maanden in Nederland willen wonen, maar velen zijn zich niet bewust van deze verplichting, aldus Investico.

Dit betekent, aldus het platform, dat de overheid geen reëel idee heeft hoeveel seizoensarbeiders er in Nederland zijn.

Investico baseert zijn beweringen op een studie van uitgelekte gegevens met betrekking tot Otto Workforce, naar verluidt het grootste uitzendbureau voor werknemers uit Midden- en Oost-Europa in ons land.

Tussen medio 2019 en eind 2020 bemiddelde Otto namens bijna 15.000 werknemers die ingeschreven hadden moeten worden, aldus Investico.

In de Limburgse plaats Sevenum hadden volgens de gegevens in de betreffende periode zo’n 900 mensen ingeschreven moeten staan, maar slechts 30 hadden dat ook daadwerkelijk gedaan.

Hetzelfde geldt voor de grote bases in Waalwijk en Boskoop, aldus Investico. Geëxtrapoleerd naar het hele land zou dit kunnen betekenen dat 250.000 mensen niet staan ingeschreven, aldus Investico.

Officieel werken er zo’n 500.000 mensen uit andere EU-landen in Nederland, voornamelijk in de landbouw, distributiecentra, fabrieken en de vleesindustrie.

Taal Niet geregistreerd zijn betekent dat mensen geen uitkering kunnen aanvragen als ze hun baan verliezen en dat hun kinderen geen extra taallessen op school kunnen krijgen.

Het betekent ook dat zij niet zullen worden opgenomen in het vaccinatieprogramma tegen het coronavirus.

Emile Roemer, voormalig leider van de socialistische partij die namens de regering onderzoek doet naar de problemen van seizoenarbeiders, zei vorig jaar dat ambtenaren niet weten waar “honderdduizenden migrerende werknemers.

Mensen die niet geregistreerd staan, zijn kwetsbaar en afhankelijk van hun werkgever, zei Imke van Gardingen, juridisch strateeg bij vakbond FNV.

Uitbuiting Vorig jaar publiceerde de commissie Roemer een rapport waarin stond dat uitzendbureaus een vergunning moeten krijgen en geen huisvesting meer mogen aanbieden als onderdeel van een arbeidsvoorwaardenpakket, in een poging een einde te maken aan de uitbuiting van seizoensarbeiders. Volgens sommige schattingen zijn er momenteel 14.000 uitzendbureaus actief in Nederland.

Vaccinpaspoort kan in juni realiteit zijn en deuren openen naar reizen

Groen licht voor Eurovisie: 3.500 mensen kunnen elke show bijwonen