in

Discriminatie vaker voor bij huurwoningen buiten de grote vier steden

Meer dan een derde van de makelaars in huurwoningen is bereid mensen met een buitenlandse naam uit te sluiten van de woningen die zij aanbieden, en discriminatie van potentiële huurders met een buitenlandse naam komt vaker voor buiten de grote steden, zo blijkt uit nieuw onderzoek voor het ministerie van Binnenlandse Zaken.

 

Aan het onderzoek, uitgevoerd door antidiscriminatieorganisaties Art. 1 en Radar, betrof 3.000 reacties op advertenties voor woningen met een huur tot 1.500 euro per maand, waarbij Nederlandse, Poolse en Marokkaanse namen werden gebruikt.

Uit de resultaten bleek dat in 8% van de gevallen een man met een Poolse naam niet werd gevraagd om naar een woning te kijken, terwijl de man met de Nederlandse naam dat wel werd.

Maar dit steeg tot 20% buiten de grote vier Nederlandse steden. De onderzoekers ontdekten ook dat er geen significant verschil was in het feit of een man met een Marokkaanse of een Nederlandse naam werd uitgenodigd voor een bezichtiging in de vier grote steden. In kleine steden liep het verschil echter op tot 20%.

Het verschil was kleiner, maar nog steeds significant voor vrouwen met een Marokkaanse naam, maar er was geen verschil wanneer verhuurders werden benaderd door een homo- of een heteroseksueel koppel.

Bovendien pleegden de onderzoekers 105 telefoontjes naar vastgoedmakelaars, die beweerden huisbazen te zijn die hun eigendom niet aan een buitenlander wilden verhuren.

Meer dan een derde zei hiertoe bereid te zijn, en slechts 15 zeiden niet te zullen meewerken. De rest zei dat dit aan de verhuurders zelf zou worden overgelaten.

Minister van Huisvesting Kajsa Ollongren noemde de resultaten “alarmerend”. Dit onderzoek toont aan dat discriminatie op de woningmarkt in het hele land voorkomt en niet alleen in de grote steden een probleem is”, zei ze.

Eerder onderzoek naar de bereidheid van makelaars om te discrimineren richtte zich op Utrecht, Amsterdam en Den Haag en leverde vergelijkbare resultaten op.

Meer bevoegdheden Ollongren zei dat de inspanningen om discriminatie bij huisvesting aan te pakken nu zullen worden geïntensiveerd.

Zo krijgen gemeenten meer bevoegdheden om vergunningen voor verhuurders in te voeren en wordt de regelgeving voor woningverhuurders beter gecontroleerd, zei ze.

Branchevereniging VBO zei tegen nieuwssite Nu.nl dat verhuurmakelaars wettelijk verplicht moeten worden om lid te zijn van de organisatie, omdat ze zich dan aan de gedragscode moeten houden.

Ook riep zij op tot meer transparantie bij het bepalen van de wijze waarop niet op huurprijs gecontroleerde woningen worden toegewezen op basis van werk, inkomen en gezinssituatie.

In 55 gevallen reageerden de verhuurders op het verzoek om een bezichtiging met een verklaring waarom dit niet kon plaatsvinden.

In de helft van deze gevallen zeiden zij dat het appartement te klein was voor twee personen, maar 15 verhuurders antwoordden dat zij alleen aan expats verhuurden.

De onderzoekers wijzen erop dat ook dit tot indirecte discriminatie kan leiden doordat anderen die ook voor de woning in aanmerking zouden komen, worden uitgesloten.

Mensen met een Poolse naam hadden ook meer kans op een antwoord in het Engels, waarvan bijna de helft van verhuurders in Amsterdam kwam.

Wachtlijsten voor sociale huisvesting blijven groeien, Landsmeer bereikt 22 jaar

Het huren van een flat wordt goedkoper in de vijf grote steden