in

Dalende trend positieve tests vertraagt, vaccinaties bijna 6 miljoen

In totaal zijn vrijdag 7.575 bevestigde gevallen van het coronavirus gemeld bij het RIVM. Dat zijn er 758 meer dan donderdag, maar de algemene trend is nog steeds dalend.

Het gemiddelde aantal positieve tests over de afgelopen week is 7.133, wat 3% minder is dan in de voorgaande periode van zeven dagen.

Ambtenaren hebben gesuggereerd dat de festiviteiten op Koningsdag op 27 april verantwoordelijk kunnen zijn voor de vertraging van de daling.

Er zijn echter aanwijzingen van verbetering wat ziekenhuisopnames betreft. Volgens het nationale centrum voor patiëntencoördinatie worden momenteel 2.521 mensen in het ziekenhuis behandeld, het laagste aantal in twee weken.

Daarvan liggen er 797 op intensive care-afdelingen, de eerste keer in drie weken dat dit aantal onder de 800 is gezakt.

Er zijn ook minder mensen in het ziekenhuis opgenomen – 1.621 in de afgelopen zeven dagen, vergeleken met 1.866 in de week daarvoor, of een daling van 13% Het Outbreak Management Team van de regering heeft geadviseerd de regels inzake het coronavirus niet verder te versoepelen totdat het aantal ziekenhuisopnames met 20% is gedaald.

Vaccinaties In Nederland zijn inmiddels bijna zes miljoen doses vaccin toegediend, zo blijkt uit het coronavirusdashboard van de overheid.

Het cijfer is een schatting, gebaseerd op de prognose van 102.000 die momenteel per dag worden uitgevoerd.

Zo’n 77% van de vaccinaties die in Nederland zijn uitgevoerd, wordt nu opgenomen in het Rijksvaccinatieregister, aldus het RIVM.

Twee weken geleden waarschuwden gezondheidsdeskundigen van de overheid dat slechts ongeveer tweederde van de vaccinaties werd geregistreerd vanwege trage rapportage door ziekenhuizen en zorginstellingen, en door huisartsen.

Ondertussen zegt het regionale gezondheidsbestuur van Utrecht blij te zijn met de resultaten van een experiment om het Jaarbeurstestcentrum tot middernacht open te stellen.

‘Het kan, en er is vraag, dus we hebben een realistisch scenario als de bulkbestellingen van vaccins binnenkomen’, zei een woordvoerder tegen de lokale omroep RTV Utrecht.

Particuliere ondernemingen stappen naar de rechter over subsidies nachttrein naar Wenen

Gerechtsdeurwaarders leggen beslag op onroerend goed bij onderzoek naar fraude met steun voor coronavirus