in

Coronavirus bijna 9.700 gevallen, meer ziekenhuizen stoppen met niet-essentiële zorg

Bij het RIVM zijn in de 24 uur tot donderdag 10.00 uur in totaal 9.648 nieuwe gevallen van het coronavirus gemeld.

Dat is het hoogste aantal sinds 7 januari en 1.134 meer dan op woensdag. Het aantal nieuwe besmettingen is altijd het hoogst op woensdag en donderdag vanwege het tijdsverschil in het weekend.

Niettemin brengt de stijging het gemiddelde over de afgelopen zeven dagen op 8.272, een stijging van 15% van week tot week.

Ook het aantal mensen dat in het ziekenhuis wordt behandeld, is gestegen tot 2.682, van wie 839 op intensive care-afdelingen.

Bijna 40% van de Nederlandse ziekenhuizen zegt nu te hebben moeten snijden in de kritieke zorg om de toevloed van coronaviruspatiënten aan te kunnen, aldus de Nederlandse gezondheidsautoriteit NZA donderdag.

Kritische zorg is een behandeling die binnen zes weken moet worden uitgevoerd om onnodige schade aan de gezondheid te voorkomen.

Ook reguliere zorg wordt uitgesteld vanwege de druk op ziekenhuisdiensten. Een op de vier ziekenhuizen heeft alle routineoperaties en -behandelingen stopgezet.

Jaap van Dissel, hoofd van het RIVM en voorzitter van de OMT-adviesgroep van de regering, zei echter te verwachten dat het aantal ziekenhuisopnames de komende weken zal dalen en dat de daling op 1 mei duidelijk moet zijn.

Het aantal toegediende vaccinaties is nu opgelopen tot 4,87 miljoen, volgens schattingen van het ministerie van Volksgezondheid. Dit is het aantal doses, niet het aantal mensen dat een of twee injecties heeft gehad.

Meer positieve coronavirustests, ziekenhuispatiëntenaantallen stabiliseren

Nederlanders gaan Janssen-vaccin gebruiken nadat EMA het veilig heeft verklaard