in

Coalitiebesprekingen hervat na chaos van donderdag; waarom was Ollongren eigenlijk in het parlement?

De besprekingen over de vorming van een nieuwe coalitieregering worden vrijdag hervat na het debacle van donderdag, waarbij Kajsa Ollongren positief werd bevonden op het coronavirus en een foto van haar gespreksnotities.

DEN HAAG – Kamervoorzitter Khadija Arib ontvangt de nieuwe verkenners, Tamara van Ark (VVD) en Wouter Koolmees (D66) in de Stadhouderskamer. Zij vervangen Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren, nadat de laatste was gefotografeerd met vertrouwelijke documenten. ANP BART MAAT

Ollongren en Annemarie Jorritsma zijn na de faux pas teruggetreden. Tamara van Ark en Wouter Koolmees hebben de taak op zich genomen om uit te zoeken welke coalitie de meeste kans van slagen heeft.

Premier Mark Rutte heeft inmiddels aan verslaggevers laten weten dat noch hij, noch D66-leider Sigrid Kaag met de vertrekkende coalitiescouts – wiens naam in het document van Ollongren naast ‘een andere functie’ stond vermeld – de positie van het zeer populaire CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft besproken.

Insiders zeggen echter dat het kwaad al is geschied, met name ten aanzien van Omtzigt die stevige kritiek heeft geuit op de strategie van het demissionaire kabinet.

En volgens de Telegraaf komt het CDA vrijdag bijeen om te praten over zijn reactie op de crisis. Donderdag noemde lijsttrekker Wopke Hoekstra de gefotografeerde nota’s ‘bizar’.

Vrijdag riep een meerderheid van de Kamerleden, onder wie Kamerleden van VVD en D66, op tot een Kamerdebat over de briefjes met de twee oud-verkenners, die door het parlement in hun functie zijn benoemd.

Het is vooralsnog onduidelijk wanneer dat debat zal plaatsvinden. Ook zijn er testvragen gesteld over waarom Ollongren op het parlementscomplex was in afwachting van de uitslag van haar coronavirustest.

Zij was net als andere ministers getest nadat vorige week bij onderminister van Economische Zaken Mona Keijzer het coronavirus was aangetroffen.

Op sociale media wilden mensen weten waarom Ollongren niet in quarantaine zat in afwachting van de uitslag.

Tegelijkertijd riepen televisiebeelden van ministers die face-to-face vergaderen, terwijl de regering iedereen oproept thuis te werken, ook vragen op.

Houdt zich aan de regels Volgens de NRC hield Ollongren zich aan de regels van het volksgezondheidsinstituut, die zijn onderverdeeld in drie categorieën: huisgenoten, naaste contacten en andere contacten.

De derde categorie geldt voor mensen die langer dan 15 minuten maar op 1,5 meter afstand hebben gesproken met iemand die positief is voor het coronavirus, en dat geldt voor iedereen die vrijdag met Keijzer heeft gesproken, aldus de krant.

Het RIVM raadt mensen aan zich na vijf dagen te laten testen, maar niet om thuis te blijven tot ze de uitslag hebben gehad.

Partijleiders Toch zijn verschillende partijleiders die de afgelopen dagen gesprekken voerden met Ollongren in vrijwillig zelf isolement gegaan, onder wie Lilianne Ploumen (PvdA), Sylvana Simons (BIJ1) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie. ‘Mensen verwachten dat hun leiders in tijden van crisis aandacht hebben voor de gezondheid van de mensen om hen heen’, zei hoogleraar psychologie Mark van Vugt van de Vrije Universiteit tegen de NRC.

‘Dat geeft een duidelijk teken van hoe belangrijk een politicus het onderwerp vindt.’ De ministers hebben besloten dat ze voorlopig alleen online zullen vergaderen.

Ollongren en Jorritsma nemen schuld op zich van ‘ongepaste’ nota coalitiebesprekingen

Overheidsapps gebruiken Apple en Google, “drijven miljoenen naar Amerikaanse big tech”: FD