in

Bedrijfsartsen niet zeker hoe om te gaan met personeel met lange Covid

Bedrijfsartsen hebben moeite met het adviseren van werknemers met lange Covid, ofwel de langdurige, vaak invaliderende naweeën van een coronavirusinfectie, zo blijkt uit een enquête van de Nederlandse vereniging van bedrijfsartsen NVAB.

Zo’n 80% van de 400 ondervraagden zegt onvoldoende kennis te hebben om goed in te schatten welke behandeling mensen met lang Covid nodig hebben en dat ze meer informatie nodig hebben.

‘Een deel van de artsen vraagt zich af of wat ze zien wel echt met Covid te maken heeft’, zei NVAB-voorzitter Gert-Jan Beens tegen KRO-NCRV actualiteitenprogramma Wijzer.

Veel bedrijven tonen weinig begrip voor werknemers met lang Covid, aldus Beens. Een kwart van de artsen zei zich door het management onder druk gezet te voelen om mensen met langdurige problemen arbeidsgeschikt te verklaren.

Langdurige Covid omvat een hele reeks gezondheidsproblemen, van vermoeidheid, hoofdpijn, verlies van reukvermogen, lage koorts, pijn op de borst tot depressie en hersenmist.

De organisatie C-support, die is opgericht om patiënten te helpen, vertelde het programma dat zij zich bewust is van het ongeduld van werkgevers. ‘Er zijn werkgevers die denken dat [de diagnose] erg lastig is’, vertelde medisch adviseur Alfons Olde Loohuis van de organisatie aan het programma. ‘Dat kan weer leiden tot een sta-in-de-weg op het werk, waardoor de gezondheidsproblemen kunnen verergeren.’

Nederlanders stemmen in met 2 miljard euro subsidie voor Rotterdams koolstofafvangproject

Nederlanders eten het meeste plantaardige vlees van Europa: rapport