in

Amsterdam verbiedt verkoop lachgas in cafés, op festivals

Amsterdamse gemeenteraadsleden hebben gestemd voor een verbod op de verkoop van lachgas in de stad en lopen daarmee vooruit op de plannen van het Rijk.

De motie is opgesteld door de PvdA en ChristenUnie, die vinden dat de verkoop van het gas voor recreatief gebruik niet langer getolereerd mag worden in de hoofdstad.

GroenLinks, D66 en BIJ1 stemden tegen het voorstel. In ongeveer de helft van de Nederlandse gemeenten zijn al maatregelen van kracht om de verkoop van lachgas, of lachgas, aan banden te leggen, aldus de NOS.

De nationale overheid werkt aan wetgeving om de verkoop van lachgas aan banden te leggen, na berichten dat de afgelopen twee jaar ten minste 64 jongeren in het ziekenhuis zijn beland met letsel aan de ruggengraat na het inhaleren ervan.

Junior minister van Volksgezondheid Paul Blokhuis zei dat hij eind 2019 van plan is het gas op de B-lijst van de opiumwet te zetten, naast cannabis en qat.

Gebruikers worden niet strafrechtelijk vervolgd, maar bezit, handel, productie en invoer van drugs van de B-lijst zijn illegaal.

Het chronisch gebruik van lachgas kan vitamine B12 uitputten, wat op zijn beurt het ruggenmerg kan beschadigen.

Patiënten ontwikkelen zwakte in hun benen, armen en romp, en tintelingen en gevoelloosheid die geleidelijk erger worden.

Uit eerder dit jaar gepubliceerd onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat ruim 37% van de Nederlandse feestgangers regelmatig lachgas gebruikt en dat jongvolwassenen daar het meest toe geneigd zijn.

Stroomonderbreking stopte zuurstofmachines, twee coronavirus patiënten sterven

Meer positieve coronavirustests, ziekenhuispatiëntenaantallen stabiliseren