in

3D-geprinte woning in Eindhoven verwelkomt huurders in Europese primeur

In het eerste volledig 3D-geprinte huis van Europa, dat in Eindhoven uit lagen beton is opgebouwd, zijn inmiddels huurders getrokken.

Eerste bewoonde 3D-betongeprinte woning van Project Milestone in Bosrijk, Eindhoven van oa Theo Salet TU/e

Het huis, een vrijstaande gelijkvloerse woning met twee slaapkamers, is ontworpen om eruit te zien als een rotsblok dat in de natuurlijke omgeving past, terwijl het tegelijkertijd de veelzijdigheid van 3D-printen demonstreert.

De woning is de eerste van vijf woningen die bouwbedrijf Saint-Gobain Weber Beamix in Bosrijk heeft gepland.

De bouwer maakt deel uit van Project Milestone waar ook vastgoedontwikkelaar Vesteda, de Technische Universiteit Eindhoven en ingenieursbureau Witteveen+Bos deel van uitmaken.

Dankzij extra dikke isolatie en een aansluiting op het stadsverwarmingssysteem is de woning zeer comfortabel en energiezuinig.

En nadat aanvankelijke problemen met de rondingen van de muren zijn overwonnen, kunnen de geprinte woningen nu snel worden gebouwd en zo helpen de woningnood terug te dringen, aldus de Eindhovense woningbouwchef Yasin Torunoglu.

‘Met de 3D-geprinte woning zetten we nu de toon voor de toekomst: de snelle realisatie van betaalbare woningen met controle over de vorm van je eigen huis.

Ik ben er trots op dat deze veelbelovende innovatie een plek heeft in onze stad en, nog belangrijker, dat het mensen een betaalbare woning biedt’, aldus Torunoglu.

Nieuwe huurders Elize Lutz, 70, en Harrie Dekkers, 67, gepensioneerde winkeliers uit Amsterdam, ontvingen donderdag hun digitale sleutel – een app waarmee ze met één druk op de knop de voordeur van hun tweekamerbungalow kunnen openen.

Het is prachtig,’ zei Lutz. ‘Het heeft het gevoel van een bunker – het voelt veilig’, vertelde Dekkers aan de Guardian.

Het huis bestaat uit 24 betonnen elementen die laag voor laag zijn geprint in de drukkerij in Eindhoven.

De elementen werden per vrachtwagen naar de bouwplaats vervoerd en op een fundering geplaatst.

Het huis werd vervolgens voorzien van een dak en kozijnen voordat de laatste hand aan de afwerking werd gelegd.

CEO Bas Huysmans van Saint Gobain Weber Benelux zei dat door de bouwkundige uitdagingen die zijn overwonnen ‘een heel bijzonder huis’ is gerealiseerd.

‘Ik denk dat we de Milestone-woningen binnenkort met trots kunnen toevoegen aan de lijst van iconische projecten in Eindhoven’, aldus Huysmans.

Nederlanders gebruiken geen vaccin van Johnson & Johnson in afwachting van EMA-onderzoek

Meer dan de helft van de huiseigenaren verhoogt de energie-efficiëntie niet